Utbildning utan universitetsstudier
Även om de flesta som studerar på universitet blir i vart fall något lite kunnigare under utbildningens gång, är en universitetsutbildning inte synonymt med kunskap. Elon Musk uppgav vid ett tillfälle att man inte behöver studera vid ett universitet för att kunna lära sig något. All information finns på internet och det är fullt möjligt att utbilda sig helt på egen hand. Han lade sedan till att syftet med att studera vid ett universitet var främst att ha kul med sina vänner och visa att man kunde arbeta hårt.
Många är självlärda
Oavsett vad man anser om Elon Musk, och hans uttalanden i olika sammanhang, kan konstateras att det idag är betydligt enklare att själv inhämta kunskap än det någonsin tidigare har varit. Arbetsmarknaden har också förändrats och det är numera betydligt viktigare vad du faktiskt kan prestera på en arbetsplats, jämfört med vilken universitetsexamen som du har i bakfickan.
En arbetsgivare kan vid rekrytering av ny personal inte längre endast utgå från de formella betygen för att bedöma en persons kunskapsnivå. Idag finns det många skickliga och självlärda personer som inte har någon formell examen. Den arbetsgivare som inte har denna insikt riskerar att sortera bort många kompetenta och intressanta personer vid nyanställning av personal.
IT-sektorn är en drömbransch för självlärda
Det är framförallt inom IT-sektorn som det inte krävs en formell utbildning. Söker du lediga jobb i Stockholm inom IT-sektorn finns det många positioner som du kan söka, även om du inte har en universitetsutbildning. Fördelen med IT-sektorn är att du relativt enkelt kan visa upp dina kunskaper. Arbetar du med att skriva kod kan du, genom att visa upp olika projekt i vilka du varit involverad, snabbt ge en tydlig bild över dina kunskaper. Detsamma gäller om du arbetar med till exempel webbdesign, då kan du enkelt visa upp de alster som du tidigare har producerat i form av till exempel webbplatser, logotyper eller andra typer av grafiskt material.
Yrken där formell utbildning krävs
Även om såväl utbildningssystemet som arbetsmarknaden förändras finns det fortfarande yrken där det krävs att du har en viss universitetsexamen. Ett sådant exempel är olika yrken inom den juridiska världen. För att du ska kunna bli till exempel advokat, åklagare eller domare måste du ha juristexamen från juristprogrammet från något av landets universitet. Det har inte någon betydelse hur duktig du än må vara inom juridikens område – har du inte en juristexamen så kan du inte göra karriär inom något av dessa yrken.
Andra exempel är läkare och civilingenjör. För att kunna titulera dig som läkare måste du ha en läkarexamen från elva terminers studier vid läkarlinjen. Är du tekniskt intresserad och vill kunna titulera dig civilingenjör måste du räkna med tio terminer vid universitetet, och självfallet godkända betyg, innan du kan skriva in titeln civilingenjör i ditt CV eller på ditt visitkort.