Kunskap hela livet
Kunskap är viktigt för alla. Grundkunskaper från skolan behöver förstås alla men sedan tillkommer kunskaper av alla de slag under hela livet. Vi lär oss på universitet, folkhögskolor, kurser, internutbildningar och liknande. Men också av livet självt. Alla erfarenheter vi får ger oss mer och mer kunskap bara vi är nyfikna nog.
Språk och kultur
Språk är alltid bra att kunna i olika sammanhang. Engelska fungerar nästan överallt och ses väl nästan som ett andra ”modersmål” av många. Det är rätt vanligt att engelska är arbetsspråk på jobbet, vilket förenklar internationella kontakter. För att hålla språkkunskaper levande är det viktigt att så ofta som möjligt använda dem praktiskt och för de som jobbar hemifrån i egen verksamhet eller på distans kan det vara ett bra alternativ att hyra kontor på kontorshotell där många ensamarbetare kan samlas för internationell coworking i Stockholm med folk från olika länder och språkgrupper under samma tak. Då finns det goda möjligheter att mötas på fikarasten, antingen i ett gemensamt språk som engelska eller lära sig lite nytt av varandras språk om nyfikenheten finns där. Kunskap är något som växer vartefter för den som är mottaglig. Den kan växa i vardagen utan prestationsångest eller betyg.
För den som har väldigt konkreta mål med språkinlärningen finns det förstås andra sätt. Språkappar på nätet ger möjlighet att öva ordförråd och enkla fraser när som helst men för att det ska ge önskat utbyte är det bra att ha en plan för vad som är viktigast och varför. Då blir det lättare att fokusera på rätt sorts språk, turistspanska är något annat än affärsspanska till exempel. Förutom själva språket handlar det också om kulturella strukturer och skillnader i olika sammanhang. En öppenhet för nyanser och nya sätt att tänka bidrar till en ständig kunskapsutveckling på det här området.
Vidareutbildning
Naturligtvis går det att inhämta kunskap på mer formellt och traditionellt sätt också. Vi är gynnade i Sverige eftersom det finns så mycket att välja på som inte ens behöver kosta pengar. Universitetskurser går att söka av vem som helst som har rätt behörighet. Det behöver inte alls handla om något komplett program eller liknande. Är du intresserad av något speciellt område så går det nästan alltid att hitta en kurs som passar. Särskilt som många kurser idag också är tillgängliga på distans. Du kan alltså sitta hemma och plugga på ett universitet var som helst i Sverige, en del på heldistans och andra med krav på några få obligatoriska kursträffar. För den som är motiverad och någorlunda strukturerad kan den här typen av flexibla utbildningar vara precis det som behövs för att skaffa mer eller ny kunskap trots heltidsjobb och familj. Men det är förstås viktigt att inse att du måste avsätta tillräckligt med tid för studierna även om de sker på distans. Skillnaden är att du kan välja tid själv.