Många har försökt att lära sig ett nytt språk men misslyckats. Ofta är det inte brist på motivation som är boven. Det är sättet man försökt lära sig på som har satt krokben för projektet. Genom att koncentrera sig på att lägga krutet på rätta ställen kan man få snabbare utveckling än man trodde var möjligt. De flesta vill dessutom enbart lära sig ett språk för att kunna kommunicera därför kan den mer traditionella vägen, med stort fokus på grammatik, vara fel väg att gå.

80/20 regeln

Det finns en känd regel som säger att 20% av arbetet resulterar i hela 80% av resultatet. Det här gäller det mesta man lär sig och kan tillämpas på det som man vill lära sig till en medelhög nivå. Det kan handla om att vilja kunna kommunicera under sina semesterresor till Spanien, eller att kunna läsa nyheterna på ett övergripande sätt i ett främmande språk. Den som vill läsa litteratur, öka läsförståelsen och konversera på en hög nivå är förmodligen beroende av de resterande 20% i vilket fall som helst.

Vilka ord ska man lära sig?

Genom att använda sig av 80/20 regeln, bör man alltså lära sig de vanligaste orden först. Det finns inge anledning att lära sig vad ”guldfisk” heter på spanska. Snarare handlar det då att lära sig vad ”fisk” heter. På samma sätt bör man tänka kring de flesta orden. Faktum är att de 1000 mest förekommande orden i varje språk kan utgöra så mycket som nära 70% -80% av hela språket. På nätet finns mängder av ordlistor där man fokuserar på just dessa ord. Den som vill närma sig en medelhög nivå, bör satsa på att kunna de 3000 mest vanliga orden i det språk man försöker lära sig. När man väl har kommit så långt är det dags att lära sig använda orden i meningar. Detta sätt passar för språk där uttalet inte ställer till allt för stora problem.

Grammatik

Det är förstås viktigt att lära sig grammatik för att förstå hur ett språk fungerar. Det lönar sig dock sällan att djupdyka i detta om målet är att nå en funktionell nivå. Man kan börja med att skriva av meningar som bygger på de vanligast förekommande orden. Man ska gärna fokusera på meningar som man själv har nytta av. Att lära sig presentera sig själv, hur gammal man och vilken bakgrund man har kan var ett bra första mål.

jenny

Author jenny

More posts by jenny

Leave a Reply

Kalender

oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

HUR TRÄNAR JAG INFÖR SOMMAREN?