Hur ska man egentligen göra för att nå olika träningsmål? Det kan underlätta att anpassa träningen efter just det målet man har i sikte. Här kommer tre vanliga exempel:

Gå ned i vikt

Den som vill gå ned i vikt vill förmodligen gå ner i fettmassa. Underhudsfettet ligger runt om i kroppen och det finns även fettdepåer inne i kroppen, bland annat runt organen. Fettet används som energireserv då kroppen behöver det. När vi äter mer än vi gör av med fylls depåerna på och de töms när vi äter för lite. Den som vill träna för att gå ned i vikt bör göra det tillsammans med en vettig diet. Man kan satsa på långa promenader, styrketräning och konditionsträning för att förbruka mer energi och äta 10% – 15% mindre för att få i sig färre kalorier. Man ska dock inte överdriva.

Lägga på sig muskler

Den som vill bygga upp sina muskler, måste samtidigt få i sig tillräckligt med energi och proteiner. Man bör satsa på styrketräning med något högre belastning och färre repetitioner. Att bygga muskelmassa tar tid så det gäller att planera långsiktigt. För att musklerna inte ska vänja sig vid träningen för snabbt kan man även se till att växla mellan olika övningar. Basövningar som marklyft och benpress är en bra grund för den som vill öka sin muskelmassa.

Få bättre kondition

Det snabbaste sättet att öka sin kondition är att träna i intervaller. Man kan då alternera 5 min hård löpning / cykling, med 1 min vila. Att springa eller cykla i backar tränar också konditionen på ett bra sätt. Man bör dock hålla ca 80% av träningstiden på en behaglig nivå och endast under 1-2 pass i veckan träna nära sin maxgräns.

jenny

Author jenny

More posts by jenny

Leave a Reply

Kalender

oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

HUR TRÄNAR JAG INFÖR SOMMAREN?