Digitalisering och kunskapsföretag
Det finns många så kallade kunskapsföretag i Sverige, där det som produceras framställs genom problemlösning. Produktionen är kreativ, individberoende och icke standardiserad till skillnad från exempelvis industriföretag som kan standardisera verksamheten. Typiska kunskapsföretag är advokatfirmor, konsultföretag och revisions- samt reklambyråer.
Samhället blir alltmer digitaliserat, så också kunskapsföretagen. För att förenkla det dagliga arbetet på den digitala arbetsplatsen finns omniaintranet.se, som ger stöd på sex viktiga områden. Omnia ger användarna en uppgiftsorienterad och personlig upplevelse med hög prestanda. Ditt företag får möjlighet till bättre internkommunikation och det är enkelt för redaktörer att förmedla rätt information till mottagarna.
Svensk digitalisering
Sverige är på sjätte plats globalt sett vad gäller den offentliga digitaliseringen enligt en ny FN-rapport. Mätningen har gjorts i 193 länder och högst upp ligger Danmark. Pandemin har visat hur viktigt det är med tillgång till digitala tjänster inom offentlig förvaltning. Många länder har på grund av smittspridningen infört olika digitala verktyg, som e-tjänster för läkemedel, virtuella läkarbesök och information kring covid-19 på internet. Länder har också skapat smittspårningsappar som hjälper till att hålla koll på smittan.
Det finns dock fortfarande utmaningar vad gäller utvecklingen av den offentliga digitaliseringen, exempelvis kring dataintegritet, digital inkludering och cybersäkerhet. Utvecklingen är inte jämlikt fördelad i världen och de länder som är mindre utvecklade ligger långt efter.
Digitaliseringsstrategi
Sverige har en digitaliseringsstrategi där målet är att skapa ett hållbart och digitaliserat Sverige. Vi ska bli bäst globalt sett vad gäller att använda oss av digitaliseringens möjligheter. Med trygga och digitalt kompetenta medborgare kan vi driva ny innovation med målmedveten ledning.
Digitaliseringsstrategin innehåller fem delmål vad gäller digital trygghet, digital innovation och kompetens samt digital infrastruktur och ledning. Alla svenskar ska kunna använda och utveckla sin kompetens vilket innefattar en förmåga att delta i den digitala utvecklingen. Detta innebär att det ska gå att få en anställning, driva företag och stärka företags och organisationers konkurrenskraft och innovationsförmåga.
Vi ska också ha en digital trygghet där alla ska kunna ha tillit till vårt digitala samhälle. Tillgänglighet och trygghet är förutom digital kompetens viktiga delar för att kunna delta digitalt sett. Det digitala samhället bör vara demokratiskt och inge en grundtrygghet. Det ska vara säkert och tryggt att lita på digitala tjänster och medborgarna ska kunna bidra till dess användning.
För att den offentliga sektorn ska kunna hitta effektiva lösningar på dagens samhällsutmaningar behövs också digitala innovationer. Det kan innebära nya sätt att bo, resa, göra affärer, konsumera, kommunicera och leva. Det är också viktigt att använda digitaliseringen för att minska miljö- och klimatpåverkan och skydda jordens ekosystem. För att samordna den offentliga sektorns utvecklingsarbete krävs politiskt ledarskap. Detta kan ske med hjälp av målsättningar och strategier som adresserar digitalisering inom en rad olika områden. Det är även nödvändigt att skapa bra förutsättningar på de områden där digitalisering idag inte används helt och hållet.